Δευτέρα 21 Απριλίου 2008

Φροντίδες για ένα καλό αμπέλι

Όποιος αμπέλι φύτεψε,φύτεψε και μπελάδες
γιατί το νόστιμο κρασί,φέρνει πολλές ζαλάδες.
Εσύ το πίνεις για καλό κι αυτό σε πάει στον τοίχο,
άμα σ'αρέσει και ν' ακούς της κάνουλας τον ήχο.
Έτσι άρχιζε ο συγχωρεμένος μπάρμπα Γιάννης την κουβέντα του,οσάκις τον ρωτούσαν να δώσει κάποια συμβουλή σχετική με το αμπέλι ή την κληματαριά.Ήταν ο καλύτερος αμπελουργός του χωριού μας.Πολύ καλός στη θεωρία ,αλλά εξίσου καλός και στην πράξη.
Διάβαζε πολλά βιβλία και του άρεσε ν' αντιπαρατίθεται με τους γραμματιζούμενους,΄
κυρίως με γεωπόνους και οινολόγους,βάζοντας στο τραπέζι της κουβέντας τις εμπειρίες του ,κόντρα στις θεωρίες των ειδικών.Κι αν καμιά φορά τους έφερνε σε δύσκολη θέση,έλε
γε με ικανοποίηση,πρώτη είναι η εμπειρία και δεύτερη η θεωρία.
Θυμάμαι,μεταξύ των άλλων,που έλεγε να προσέχετε το μούστο όσο διαρκεί η ζύμωση
(βράσιμο) από το μάτιασμα.Ο μούστος είναι ζωντανός οργανισμός ,γι'αυτό ματιάζεται.Να
ρίχνετε πάντα προτού κλείσετε το βαρέλι,λίγες σταγόνες αγιασμό.
Έχω κρατήσει πάρα πολλά απ'αυτά που είχα ακούσει από τις πάμπολλες συζητήσεις που έκενα μαζί του.Αρκετά απ'αυτά που γράφω παρακάτω είναι δικές του εμπειρίες και
συμβουλές.
ΦΙΛΕ ,ΜΕΡΑΚΛΗ ,ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ ΑΓΡΟΤΗ
Πρόλαβε τις ζημιές στο αμπέλι ή στην κληματαριά σου,κάνοντας τους απαραίτητους ψεκα-
σμούς τ ό τ ε π ο υ π ρ έ π ε ι,για να εξασφαλίσεις το δικό σου κρασάκι,το κρασάκι των κόπων σου και όχι το κρασωμένο νεράκι του εμπορίου.
Σου παραθέτω τις προσωπικές μου εμπειρίς,αλλά κι αυτές που έχω ακούσει από μερα-
κλήδες αμπελουργούς του χωριού μου.Σου περιγράφω τα διάφορα βλαστικά στάδια του αμπελιού για να σε διευκολύνω να μάθεις π ό τ ε πρέπει να ψεκάσεις και ποιο εχθρό ή
ασθένεια θα καταπολεμήσεις.Πρώτα στάδια,είναι τα στάδια που οι κληματίδες έχουν κλαδευτεί,αλλά τα μάτια δεν έχουν φουσκώσει.Στα στάδια αυτά ψέκασε τις κλαδεμένες κληματίδες,όλο τον κορμό και το χώμα μέχρι μια πιθαμή περίπου γύρω από τη ρίζα για
να σ κ ο τ ώ σ ε ι ς την κάμπια αγρότιδα που τρώει τα μάτια και τυφλώνει το κλήμα.
Άν θέλεις να αποφύγεις το ράντισμα,μπορείς να χρησιμοποιήσεις πίτουρα δηλητηρια-
σμένα με θειοντάν 50% σε αναλογία 100 γραμ. για ένα κιλό νερό.Επειδή η κάμπια αυτή κρύβεται την ημέρα στο χώμα και την νύχτα ανεβαίνει στο κλήμα και κάνει τη ζημιά,ρίχνεις κατά το ηλιοβασίλεμα ένα απλόχερο από τα δηλητηριασμένα πίτουρα γύρω στη ρίζα κάθε κλήματος.
Το δεύτερο στάδιο,όταν φανούν τα νεαρά σταφυλάκια και οι βλαστοί έχουν αποκτήσει γύρω στους 10 πόντους μήκος.Στο στάδιο αυτό γίνεται το πρώτο χέρι ψεκασμού
με Οξυχλωριούχο χαλκό,Αντρακόλ ή Χαλκοζινέπ σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες που αναγρά-
φονται στις ετικέτες.Ο ψεκασμός αυτός γίνεται για τον π ε ρ ο ν ό σ π ο ρ ο.
Το τρίτο στάδιο είναι κι αυτό επικίνδυνο για τον περονόσπορο.Είναι το στάδιο προ της ανθίσεως(στο μούρο).Πρέπει να ψεκάσεις με τα ίδια,όπως παραπάνω φάρμακα και στις ίδιες αναλογίες.Μπορείς να προσθέσεις και μια κουταλιά της σούπας δηλητήριο στο στάδιο αυτό για να πιάσεις και την ευδεμίδα.
Τέταρτο είναι το στάδιο αμέσως μετά το δέσιμο των ρωγών.Επικίνδυνο κι αυτό για τον περονόσπορο.Ψέκασε με τα ίδια φάρμακα,όπως παραπάνω.Σημείωσε λοιπόν,ότι τα βλαστικά αυτά στάδια,δηλαδή ,δεύτερο,τρίτο και τέταρτο είναι τα πλέον επικίνδυνα για τον περονόσπορο.,γι'αυτό και οι τρεις ψεκασμοί των τριών αυτών σταδίων,λέγονται ψεκασμοί ασφαλείας.Βέβαια δε χρειάζεται καν συζήτηση,ότι αν τυχόν βρέξει και αμέσως
μετά τη βροχή πιάσει ζέστη,θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνει άλλος ψεκασμός,γιατί ένας
τέτοιος καιρός (βροχή - ζέστη) είναι <<πυρ έξ ουρανού>>,δηλαδή σκέτος περονόσποπος
για τα αμπέλια,αλλά και για όλα τα κηπευτικά.Αυτά για τον περονόσπορο.
Όταν το αμπέλι είναι πάνω στην άνθιση κινδυνεύει από θειαφαρρώστια.Είναι οπωσδή-
ποτε ανάγκη να γίνει θειάφισμα.Το θειάφι πρέπει να πέσει σε λεπτό στρώμα (άχνη) πάνω
στα ανθισμένα σταφυλάκια και σ'όλη την κληματίδα.Στο θειάφι μπορούμε να ανακατέψουμε
σκόνη ΣΕΒΙΝ για να σκοτώσουμε την ευδεμίδα που κάνει μεγάλη ζημιά κατά την άνθιση.
Το τελευταίο στάδιο είναι το γυάλισμα των ρωγών και η έναρξη της ωρίμανσης.Στο
στάδιο αυτό γίνεται ζημιά στα σταφύλια από τρεις αιτίες:1)Την θειαφαρρώστια,το γνωστό
σε όλους στάχτωμα των σταφυλιών.2)Την Β ο τ ρ ύ τ ι δ α ,δηλαδή τη σαπίλα (απ' αυτήν παθαίνουν νίλα οι κρεβατίνες των σπιτιών κυρίως,αλλά και τα αμπέλια) και 3)Την Ε υ δ ε μ ί δ α,δηλαδή τη μικρή κάμπια που τρυπάει τις ρώγες ,με αποτέλεσμα να
προσβάλει ευκολότερα και σε έντονο βαθμό η βοτρύτιδα,η γνωστή σαπίλα.
Στο επικίνδυνο,λοιπόν,αυτό στάδιο που και αν γλίτωσες τα σταφύλια σου από τον περονόσπορο και την θειαφαρρώστια, τα χάνεις πάνω στο έτοιμο από τη σαπίλα.Θα πρέπει να το πάρεις απόφαση, ότι θα κάνεις σωστή δουλειά,δηλαδή θα ψεκάζεις
επιμελημένα 2,3 και 4 ακόμη χέρια από το στάδιο μόλις γίνουν οι ρώγες σαν χονδρός αρακάς,μέχρι την ωρίνανση των σταφυλιών.
Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η , τα φάρμακα που θα χρησιμοποιήσεις όταν είσαι κοντά στην ωρίμανση των σταφυλιών, να έχουν μικρή υπολειμματική δράση (ολιγοήμερη).Γι' αυτό θα συμβουλεύεσαι άρμόδιο γεωπόνο.
Τις οδηγίες αυτές τις αφιερώνω ,στην αγαπητή μου κουμπάρα Μ Ε Ρ Ο Π Η , για να
μάθει να περιποιείται την κρεβατίνα του σπιτιού της,που τόσο πολύ την αγαπάει.

Φροντίδες απαραίτητες για ένα καλό αμπέλι

Ό

Δευτέρα 7 Απριλίου 2008

Καταπολέμηση εχθρών της ελιάς

ΠΥΡΗΝΟΤΡΗΤΗΣ
Τον Πυρηνοτρήτη τον καταπολεμούμε στην ανθόβιο γενεά,όταν έχουμε λιγοστή
ανθοφορία, 40 με 50%, με ένα οποιοδήποτε οργανοφωσφορικό,΄στο στάδιο που τα άνθη
έχουν χονδρύνει και ξεχωρίζουν μεταξύ τους παίρνοντας ένα ασπριδερό χρώμα,ένα δε
ποσοστό περίπου 10 - 15% έχει ανοίξει και φαίνεται μέσα ο κιτρινος ύπερος,απλά λέγεται κρόκιασμα,Επαναλαμβάνουμε την καταπολέμηση όταν ο καρπός έχει χονδρύνει στο μέγεθος μαύρου πιπεριού.
ΠΡΟΣΟΧΗ στο ποσοστό ανθοφορίας.Αν έχουμε ανθοφορία πάνω από 50% και επιτύχου-
με την καταπολέμηση στο στάδιο που προαναφέραμε θα έχουμε καθολική καρπόδεση με
αποτέλεσμα πολύ καρπό ,χαμηλής ποιότητας και με κίνδυνο να αδυνατίσουμε το δέντρο,
να το κουράσουμε και να χρειαστούμε ιδιαίτερες φροντίδες ,ίσως μακροχρόνιες, για να το
επαναφέρουμε στην κανονική του κατάσταση.
ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
ΛΕΚΑΝΙΟ.Το λεκάνιο το αντιμετωπίζουμε με κανονικά κλαδέματα δημιουργώντας
διόδους για κανονικό αερισμό και αποφεύγουμε την κατάχρηση αζωτούχων λιπασμάτων και φυσικά με ψεκασμούς τις εποχές που βγαίνουν οι μικρές προνύμφες (μέσα Ιουλίου
μέχρι μέσα Αυγούστου ) με Σεβίν ή Ουλτρασίντ,λούζοντας τέλεια τά δέντρα μέχρι τις
ψηλές κορυφές ,με μηχανοκίνητο ψεκαστήρα.
ΚΥΚΛΟΚΟΝΙΟ.Είναι η χειρότερη ασθένεια που αποδεκατίζει κυριολεκτικά τα φύλλα
της ελιάς ,δημιουργώντας σ' αυτά κυκλικές λαδερές κηλίδες με αποτέλεσμα το δέντρο να
ρίξει τα φύλλα και δέντρο χωρίς φύλλα ,σημαίνει δέντρο χωρίς καρπό.Το κυκλοκόνιο ανα-
πτύσσεται σε τόπους με πολύ υγρασία,ρεματιές ,κάμπους που δεν αερίζονται αρκετά.Στις
περιπτώσεις αυτές κλαδεύουμε πιο αυστηρά τα δέντρα μας ,δημιουργώντας διόδους αερι-
σμού,ώστε με το φύσημα του αέρα να στεγνώνουν εύκολα τα φύλλα.Επίσης το αντιμετω-
πίζουμε με δυο ψεκασμούς κατά το Φεβρουάριο και Οκτώβριο μήνα με ένα χαλκούχο
σκεύασμα.
ΓΛΟΙΟΣΠΟΡΙΟ.Αυτό προσβάλλει τον καρπό της ελιάς στην έναρξη της ωρίμανσης
και τον αχρηστεύει εμπορικά.Το αντιμετωπίζουμε στις αρχές Φθινοπώρου με κατάλληλους ψεκασμούς με χαλκούχα σκευάσματα.

ΜΥΓΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ
Το πανέμορφο αυτό δίπτερο έντομο ,είναι ο εφιάλτης των φρουτοπαραγωγών. Πολλαπλασιάζεται ταχύτατα ,.όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν.Και ενώ είμαστε έτοιμοι να απολαύσουμε τους κόπους μας,γεύοντας τους νόστιμους καρπούς,έχει προλάβει η μύγα και έχει τοποθετήσει τα αυγά της στο εσωτερικό του καρπού με τόση τέχνη που δε
διακρίνεται ούτε με μικροσκόπιο.Τα αυγά εκκολάπτονται ταχύτατα και το φρούτο μας
ανοίγοντάς το είναι γεμάτο άσπρα σκουληκάκια.
Οι επαγγελματίες παραγωγοί δε διακινδυνεύουν τη σοδειά τους και κάνουν προληπτικούς ψεκασμούς με αυστηρά οργανοφωσφορικά φάρμακα,Επειδή όμως η προσβολή γίνεται στο στάδιο της ωρίμανσης,για να αποφύγουμε τη χρήση φαρμάκων,αυτό βέβαια για μας τους ερασιτέχνες,εφαρμόζουμε δυο πρακτικούς τρόπους.Τις δολωματικές παγίδες που κυκλοφορούν στο ελεύθερο εμπόριο,μία ανά τρία δέντρα και ο δεύτερος τρόπος εξίσου αποτελεσματικός και άγνωστος στους πολλούς.Η μύγα πολλαπλασιάζεται κυρίως στα σάπια φρούτα που έχουν πέσει κάτω από τα δέντρα,όταν το άσπρο σκουλήκι μεταμορφωθεί σέ μύγα,αδυνατεί αρχικά να πετάξει και πεινασμένη καθώς είναι,ανεβαίνει από τον κορμό προς αναζήτηση τροφής.Την παρέχουμε εμείς, με ένα διάλυμα ζάχαρης σε νερό δηλητηριασμένο.Αλείφουμε με ένα πινέλο τον κορμό με το διάλυμα και σε λίγο χρόνο παρατηρούμε στη βάση του κορμού τα πτώματα.Μ' αυτό τον τρόπο έχουμε επιτύχει κατά 50%την καταπολέμηση της μύγας ,αλλά κατά 100% να είναι υγιεινά τα φρούτα μας.-


για μας τους ερασιτέχνες

ΑΠΑΝΤΩ

Απαντώ στην από 30 Μαρτίου 2008 ερώτηση του << ΟΨΙΜΟΥ ΑΓΡΟΤΗ >>
Τα συνεργεία για την καταπολέμηση του δάκου συγκροτούνται σε συνεργασία της Δημ. Αρχής,του Αγροτικού Συν/σμού και του αρμόδιου Γεωπόνου του Γραφείου Γεωργικής Ανάπτυξης.Σε κάθε συνεργείο διορίζεται ένας επικεφαλής (αρχιεργάτης) που καθορίζει το
φάρμακο και την ποσότητα,σύμφωνα πάντα,με τις οδηγίες του αρμόδιου Γεωπόνου.
Δεν γνωρίζω αν μπορείτε να αποτρέψετε ψεκασμούς κοντά στο κτήμα σας.Μπορείτε να
απευθυνθείτε για το θέμα αυτό στο αρμόδιο Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης.